Clasificarea mierii se face după:
- după originea nectarului
- florală
- monofloră
- polifloră
- extraflorală
- animală
- vegetală
- florală
- după prezentare
- fluidă
- cristalizată
- după modul de extragere
- extrasă din faguri
- în faguri
După proveniență mierea este: miere monofloră, miere polifloră și mierea de mană(padure).
Mierea de salcâm se încadrează în trei clase de calitate:
- calitate superioară
- calitatea I
- calitatea a II-a
Celelalte feluri de miere se încadrează în două clase de calitate: calitatea I și calitatea a II-a, conform tabelului următor:
Calitatea I |
- fără spuma - fără corpuri străine |
Calitatea a II-a | - se admit: spumă, resturi de ceară și fraguri, resturi florale sau larve, albine moarte în proporție de 10% |
Caracteristicile mierii de albine
Tip de miere |
Calitate / Culoare | Miros și gust | Consistență | ||
Superioară | I | a II-a | |||
Fâneață, de deal |
galbenă | brună | dulce, plăcut, specific | omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată |
|
Floarea-soarelui | galben-auriu-galbui, galben-brun | galben-închis, brună | dulce, plăcut, specific | omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată |
|
Izmă | galben, galben-roșcat până la galben-brun |
brun-roșcată | dulce, plăcut, specific | omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată |
|
Mană | brun, brun-închis până la negru cu reflexe verzui | brun, brun-închis, rubiniu | brun-deschis | plăcut, dulce, aroma specifică | omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată |
Polifloră(cu excepția mierii de fâneață) |
galben, galben roșcat, până la galben-brun | brună | plăcut, dulce, aroma specifică | omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată |
|
Salcâm | Aproape incoloră până la galben deschis | galben-deschis-auriu, galben-auriu, galben-închis | galben-închis | placut, dulce specific mierii de salcâm |
omogenă, fluidă sau vâscoasă |
Tei | galben-portocaliu până la brun închis | brună | dulce, cu aromă pronunțată de tei | omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată |
|
Zmeură | galben-verzui până la galben roșcat | brun-roșcată | plăcut, dulce, cu aromă specifica de zmeură | omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată |
Caracteristicile fizico-chimice și microscopice ale mierii de albine
Parametrii |
Mierea de salcâm |
Mierea de mană |
Celelalte sorturi |
|||
Calitate superioară |
Calitatea I |
Calitate superioară |
Calitatea I
|
Calitatea I
|
||
Apă, % max |
20 |
20 |
20 |
20 |
20 |
|
Aciditate, ml NaOH sol.1N/100g max. |
4 |
4 |
5 |
5 |
4 |
|
Zahăr reducător, exprimat în zahăr invertit, %, min. |
70 |
70 |
60 |
60 |
70 |
|
Zahăr uşor hidrolizabil, exprimat în zaharoză, %, max |
5 |
5 |
10 |
10 |
5 |
|
Indice amilazic, min. |
6,5 |
6,5 |
139 |
109 |
109 |
|
Cenuşa, %, max. |
0,5 |
0,5 |
1,0 |
1,0 |
0,5 |
|
Granule de polen specific, raportat la numărul total de granule polen examinate, %, min. |
Salcâm |
30[1]-1 |
25 |
- |
- |
- |
Tei |
- |
- |
- |
- |
30 |
|
Zmeură |
- |
- |
- |
- |
25 |
|
Floarea-soarelui |
- |
- |
- |
- |
40 |
|
Mentă |
- |
- |
- |
- |
20 |
|
Hidroximetilfirfiral, mg / 100 g max. |
1,5 |
1,5 |
1,5 |
1,5 |
1,5[2]) |
|
Indice colorimetric,mm,max(pe scaraPfmd) |
max.12 |
max.18 |
min.65 |
min.55 |
- |
|
Conductivitate electrică, micro Siemens x102, min |
- |
- |
7 |
6 |
- |
|
Substanţe insolubile în apă, max. |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
0,2 |
0,1 |
|
Agenţi de falsificare (zahăr invertit artificial, glucoză industrial ă sau alt hidrolizat de amidon, gelatin ă, clei, făină de cereale sau alte produse amidonoase, coloranţi artificiali, substanţe îndulcitoare sintetice etc.) |
lipsă |
lipsă |
lipsă |
lipsă |
lipsă |
[1] În plus, mierea de salcâm de calitate superioară nu trebuie să conţină mai mult de 5% granule polen de rapiţă şi/sau de pomi fructiferi;
*) La mierea livrată în borcane se admite un conţinut de HMF de max.4 mg la 100 g.
Bibliografie
Manualul apicultorului
Calitatea și controlul calității produselor alimentare