Caracteristicile si clasificarea mierii

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Clasificarea mierii se face după:

  1.  după originea nectarului
    1. florală
      • monofloră
      • polifloră
    2. extraflorală
      • animală
      • vegetală
  2. după prezentare
    1. fluidă
    2. cristalizată
  3.  după modul de extragere
    1. extrasă din faguri
    2. în faguri

După proveniență mierea este: miere monofloră, miere polifloră și mierea de mană(padure).

 Mierea de salcâm se încadrează în trei clase de calitate:

  • calitate superioară
  • calitatea I
  • calitatea a II-a

Celelalte feluri de miere se încadrează în două clase de calitate: calitatea I și calitatea a II-a, conform tabelului următor:

 Calitatea I

 -  fără spuma

 - fără corpuri străine

 Calitatea a II-a    - se admit: spumă, resturi de ceară și
fraguri, resturi florale sau larve, albine
moarte în proporție de 10%

Caracteristicile mierii de albine

 Tip de miere
Calitate / Culoare Miros și gust Consistență
Superioară I a II-a
Fâneață, de deal
galbenă brună dulce, plăcut, specific omogenă, fluidă,
vâscoasă sau cristalizată
Floarea-soarelui galben-auriu-galbui, galben-brun galben-închis, brună dulce, plăcut, specific omogenă, fluidă,
vâscoasă sau cristalizată
Izmă galben, galben-roșcat
până la galben-brun
brun-roșcată dulce, plăcut, specific omogenă, fluidă,
vâscoasă sau cristalizată
Mană brun, brun-închis până la negru cu reflexe verzui brun, brun-închis, rubiniu brun-deschis plăcut, dulce, aroma specifică omogenă, fluidă,
vâscoasă sau cristalizată
Polifloră(cu excepția mierii de fâneață)
galben, galben roșcat, până la galben-brun brună  plăcut, dulce, aroma specifică omogenă, fluidă,
vâscoasă sau cristalizată
Salcâm Aproape incoloră până la galben deschis galben-deschis-auriu, galben-auriu, galben-închis galben-închis placut, dulce specific
mierii de salcâm
omogenă, fluidă sau
vâscoasă
Tei galben-portocaliu până la brun închis brună dulce, cu aromă pronunțată de tei  omogenă, fluidă,
vâscoasă sau cristalizată
Zmeură galben-verzui până la galben roșcat brun-roșcată plăcut, dulce, cu aromă specifica de zmeură omogenă, fluidă,
vâscoasă sau cristalizată

 

 

Caracteristicile fizico-chimice și microscopice ale mierii de albine

Parametrii

Mierea de salcâm

Mierea de mană

Celelalte sorturi

Calitate superioară

Calitatea I

Calitate superioară

Calitatea I

Calitatea I

Apă, % max

20

20

20

20

20

Aciditate, ml NaOH sol.1N/100g max.

4

4

5

5

4

Zahăr reducător, exprimat în zahăr invertit, %, min.

70

70

60

60

70

Zahăr uşor hidrolizabil, exprimat în zaharoză, %, max

5

5

10

10

5

Indice amilazic, min.

6,5

6,5

139

109

109

Cenuşa, %, max.

0,5

0,5

1,0

1,0

0,5

Granule de polen specific, raportat la numărul total de granule polen examinate, %, min.

Salcâm

30[1]-1

25

-

-

-

Tei

-

-

-

-

30

Zmeură

-

-

-

-

25

Floarea-soarelui

-

-

-

-

40

Mentă

-

-

-

-

20

Hidroximetilfirfiral, mg / 100 g max.

1,5

1,5

1,5

1,5

1,5[2])

Indice colorimetric,mm,max(pe scaraPfmd)

max.12

max.18

min.65

min.55

-

Conductivitate electrică, micro Siemens x102, min

-

-

7

6

-

Substanţe insolubile în apă, max.

0,1

0,1

0,2

0,2

0,1

Agenţi de falsificare (zahăr invertit artificial, glucoză industrial ă sau alt hidrolizat de amidon, gelatin ă, clei, făină de cereale sau alte produse amidonoase, coloranţi artificiali, substanţe îndulcitoare sintetice etc.)

lipsă

lipsă

lipsă

lipsă

lipsă

 


[1] În plus, mierea de salcâm de calitate superioară nu trebuie să conţină mai mult de 5% granule polen de rapiţă şi/sau de pomi fructiferi;

       *) La mierea livrată în borcane se admite un conţinut de HMF de max.4 mg la 100 g.

 

 

Bibliografie
Manualul apicultorului
Calitatea și controlul calității produselor alimentare

Citit 195 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Aprilie 2017 06:17
Mai multe din această categorie: « Mierea de mana