Produse apicole (7)
Propolisul este un amestec de substanţe răşinoase vegetale, ceară vegetală şi uleiuri eterice, cu arome specifice pe care albinele îl culeg de pe diferite specii de plante de pe învelișurile externe ale grăuncioarelor de polen din mugurii unor plante de culoare verde-închis, maro sau brun în funcție de planta de pe care e recoltat.
Păstura este un produs apicol natural, ce provine din polenul recoltat de albine şi stocat în celulele fagurilor, formând rezerva de hrană proteică a familiei de albine.
Producerea lăptișorului de matcă se poate realiza în familii orfanizate sau în familii cu matcă în funcție de calificarea apicultorului.
Este un produs de secreție al glandelor hipofaringiene al albinelor lucrătoare și este folosit pentru hrănirea larvelor în primele 3 zile. Are un miros caracteristic, o consistent vâscos, gust astringent.
Prin mană sau roua de miere se înţelege acea substanţă dulce, limpede şi vâscoasă, uneori solidificată, ce se găseşte în anumite perioade ale anului pe frunze, ramuri sau tulpinile plantelor.
Pe lângă valoarea biologică datorită conţinutului său bogat în substanţe nutritive necesare organismului, mierea ca aliment, prezintă marele avantaj că substanţele pe care le furnizează se asimilează în majoritatea cazurilor fără transformări.