Trebuie să avem în vedere și distanța față de alte stupine și starea lor sanitar-veterinară, starea drumurilor, sursele de apă, starea terenului etc.. Terenul trebuie să fie uscat, iar nivelul pânzei freatice mai jos de 1,5 m; locurile umede mențin o temperatură scazută, împiedicând plecarea albinelor devreme la cules și în acelasă timp dezvoltarea greoaie a familiilor de albine. Locurile umede și joase mențin mult timp roua și ceața iar cele prea înalte sunt expuse vânturilor.
Locul de vatră trebuie să fie cât mai neted, cu o înclinație nu mai mare de 5o, așezat spre S-E sau S-V în cazul în care este vorba de locuri in zona de deal sau munte.
Nu este indicat ca stupii sa fie asezați în aproprierea râurilor sau a apelor mai mari, pe lânga posibilitatea inundațiilor există posibilitatea pierderii culegătoarelor în situația în care zborul spre sursa de cules se face peste apa respectivă. Pierderea culegătoarelor este posibila si daca stupina este în imediata apropiere de cai ferate, drumuri cu circulatie mare, padocuri de vite, întreprinderi poluante, fabrici de dulciuri s.a., precum si locurile unde albinele care se întorc la stup trebuie sa zboare peste alta stupina, în aceasta situație majoritatea culegătoarelor venind de la sursa încărcate se opresc la primii stupi întalniți.
Legislație
LEGE nr. 383 din 24 decembrie 2013 a apiculturii