Alegerea vetrei

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Locul de amplasare a stupinei trebuie sa fie protejat de vânturi și de accesul animalelor, fiind indicat împrejmuirea stupinei cu un gard.

Trebuie să avem în vedere și distanța față de alte stupine și starea lor sanitar-veterinară, starea drumurilor, sursele de apă, starea terenului etc.. Terenul trebuie să fie uscat, iar nivelul pânzei freatice mai jos de 1,5 m; locurile umede mențin o temperatură scazută, împiedicând plecarea albinelor devreme la cules și în acelasă timp dezvoltarea greoaie a familiilor de albine. Locurile umede și joase mențin mult timp roua și ceața iar cele prea înalte sunt expuse vânturilor.

Locul de vatră trebuie să fie cât mai neted, cu o înclinație nu mai mare de 5o, așezat spre S-E sau S-V în cazul în care este vorba de locuri in zona de deal sau munte.

Nu este indicat ca stupii sa fie asezați în aproprierea râurilor sau a apelor mai mari, pe lânga posibilitatea inundațiilor există posibilitatea pierderii culegătoarelor în situația în care zborul spre sursa de cules se face peste apa respectivă. Pierderea culegătoarelor este posibila si daca stupina este în imediata apropiere de cai ferate, drumuri cu circulatie mare, padocuri de vite, întreprinderi poluante, fabrici de dulciuri s.a., precum si locurile unde albinele care se întorc la stup trebuie sa zboare peste alta stupina, în aceasta situație majoritatea culegătoarelor venind de la sursa încărcate se opresc la primii stupi întalniți.

Legislație
LEGE nr. 383 din 24 decembrie 2013 a apiculturii

Art. 13
(1)
Amplasarea familiilor de albine pe terenurile deţinute de apicultori, cu orice titlu,se face la o distanţă de cel puţin 5 m faţă de căile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietăţilor din domeniul public ori domeniul privat, intravilan sau extravilan.
(2)
Dacă distanţa faţă de obiectivele prevăzute la alin. (1) este mai mică de 5 m, familiile de albine trebuie să fie despărţite de acestea printr-un gard, zid, plasă ori altobstacol prin care albinele să nu poată pătrunde în zbor, cu o înălţime minimă de 2 m, măsurată de la nivelul solului, şi care să continue pe aceeaşi linie încă 2 m dincolo de stupii amplasaţi la extremităţile stupinei.
(3)
Numărul familiilor de albine amplasate pe teren, conform obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), nu este limitat.
(4)
Apicultorii sunt obligaţi să respecte distanţa dintre stupine de minimum 100 m la masivele melifere din păduri, de minimum 300 m la culturile agricole şi să nu amplaseze stupina pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau să amplaseze stupina între alte stupine şi sursa de cules.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/creativ6/apilink.ro/templates/jl_beau_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Citit 5028 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2017 07:23
Mai multe din această categorie: « Marimea stupinei
Acest website foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.