Stupul multietajat STAS nr. 8128/1977

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Stupul multietajat STAS nr. 8128/1977, este conceput după stupul Langstroth si Rooth, fiind însă îmbunătățit și adaptat condițiilor specifice ale apiculturii dintara noastră. Face parte din categoria stupilor verticali de mare capacitate.

Practic volumul stupului poate fi mărit oricât, după nevoi, prin suprapunerea de noi corpuri. Totodată, stupul este adaptat folosirii celor mai noi metode de creștere și exploatare a familiilor de albine.

Stupul este format din trei corpuri cu dimensiuni identice ce se suprapun, fiecare corp având cate 10 rame.

Pârțile componente ale stupului sunt: fundul stupului, trei corpuri, rama hrănitor cu hrănitorul interior, rama de ventilație, podișorul despărțitor, podișorul propriu-zis, capacul telescopic, tijele de fixare, blocul de urdiniș și închizătorul de urdiniș.

Dimensiunile exterioare ale corpurilor sunt 490x420x245 mm, iar cele interioare de 450x380x245 mm, având un volum util de 126 litri. Grosimea tuturor pereților este de 20 mm. Pereții din față si spate ai corpurilor sunt prevăzuți in partea de sus din interior cu cate un falț de 17 mm înălțime și 10 mm adâncime pentru sprijinirea umerașelor ramelor. Pereții laterali sunt străpunși pe toată înălțimea de un orificiu cu diametrul de 10 mm prin care glisează tija de fixare a corpurilor în timpul transportului.

În exterior, pe partea din față și din spate, sunt prevăzute doua scobituri în forma de scoică cu o adâncime de 10 mm care servesc ca mânere. Corpurile cat și toate piesele componente (fund, capac, podișor) nu au falț. Prin așezarea primului corp pe fundul stupului se formează urdinișul ce are o lungime de 380 mm și o înălțime de 20 mm. Urdinișul este prevăzut cu un bloc reductor cu doua deschideri - una mai mare de 158x9 mm, iar a doua mai mică de

50x9 mm.

Ramele, cate 10 de fiecare corp sunt identice având dimensiunile exterioare de 435x230 mm, iar lumina interioara de 415x202 mm.

Podișorul propriu-zis este format dintr-o ramă exterioară cu lățimea de 30 mm și grosimea de 15 mm având în interior platforma podișorului formata din scândurele de 10 mm grosime și fixate în nul.

Podișorul, pe o parte prezintă o suprafață plană, iar pe cealaltă are un refugiu (spațiu) de 5 mm fiind astfel reversibil, după necesități. Pe partea mai înaltă a podișorului, pe una din laturile sale scurte este prevăzută o scobitura de 50x5mm asigurând astfel, în timpul iernii, o bună aerisire a cuibului.

Podișorul despărțitor (Snellgrove) se aseamănă cu podișorul propriu-zis deosebindu-se de acesta prin faptul că rama ce încadrează platforma podișorului este de 30x30 mm având prevăzute urdinișuri pe ambele părți cat și pe cele trei laturi ale ramei, totalizând 6 urdinișuri suprapuse.

Înălțimea urdinișurilor este de 5 mm, partea exterioara a acestora fiind de 50 mm, iar cea interioară de 40 mm.

Hrănitorul se compune dintr-un cadru de lemn și o tava metalică, prevăzuta în interior cu un grătar plutitor din lemn. Pe pereții interiori ai ramei hrănitorului, în două scobituri, se fixează două leaturi de lemn de 15x400x300 mm ce au rolul de a susține tava metalica a hrănitorului.

Dimensiunile tăvii sunt de 384x375x45 mm, aceasta fiind confecționată din tabla galvanizata (zincata). Hrănitorul are o capacitate de circa 6 litri.

Rama de ventilație se compune dintr-o rama cu înălțimea de 20 mm peste care se fixează plasa de sârmă cu ochiuri de 2-2,5 mm. Rama de ventilație se prinde de pârțile laterale de doua bare de lemn de 550x50x30 mm. Pe aceste bare se sprijină capacul stupului.

Capacul este telescopic având suprafața superioară plană. Rama laterală a capacului arc grosimea de 20 mm și înălțimea de 91 mm. Dimensiunile exterioare ale capacului sunt 534x463 mm și înălțimea de 101 mm.

Pentru fixarea pârților componente ale stupului, în vederea transportului, acesta este prevăzut cu doua tije de oțel cu diametrul de 6-8 mm și o lungime de 991 mm. Partea superioara a tijei este filetată pe o lungime de 70 mm și prevăzuta cu o piuliță, tip fluture, ce se poate înșuruba. Partea inferioară a tijei arc un orificiu cu diametrul de 3,3 mm pentru introducerea unui știft de fixare.

 

Citit 2875 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 06:59
Acest website foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.
Află mai multe Accept!