Centrifuga apicolă

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Centrifuga apicolă este un dispozitiv mecanizat, utilizat pentru extragerea mierii ce funcționează prin intermediul forței centrifuge. Centrifuga conține un tambur cilindric, cu un coșul cadru, iar prin rotirea este capabil de a extrage miere din faguri.

După modul de așezare a ramei, există două tipuri de centrifugi apicole:

- tangențiale - au o latură a ramei îndreptată spre exterior.

- radiale - acestea au bara de sus a ramei îndreptată spre exterior.

Centrifuga Manuală

Centrifuga apicolă manuală este acționată manual. Absența unui motor electric este de fapt singura diferență dintre centrifuga manuală și cea electrică.

Avantajele centrifugii manuale sunt:

- poate fi folosită și în cazul în care nu există nici o sursă de energie electrică;
- fagurii nu sunt deteriorati din cauza vitezei de rotație;
- nu contribuie la factura de electricitate;
- mai puțin costisitoare decât centrifuga electrică.

Centrifuga Electrică

Centrifuga electrică folosește energie electrică pentru a roti cadrele atașate pe arborele central, are un motor electric care este conectat la alimentarea cu curent electric. Viteza este controlată, deoarece în cazul în care ramele sunt centrifugate la viteze foarte mari, există posibilitatea deteriorării fagurilor. Centrifuga electrică este cea mai bună opțiune pentru apicultorii pe scară largă, deoarece datorită confortului dar și pentru că sunt rapide, nu au nevoie de multă energie pentru a funcționa.

Avantaje

- pot fi folosite pentru a extrage cantități mari într-un timp mult mai scurt;
- sunt ușor de operat;
- sunt mai rapide în comparație cu extractoare manuale.

Trebuie să specificăm, că pe piață exista și centrifugi electice ce pot fi actionate și manual.

Alegerea unei centrifugi apicole poate fi dificilă și deși "Cea mai bună centrifugă este cea pe care o ai!", vine o vreme când din diferite motive este momentul sa îți îmbunătățești inventarul apicol.

În alegerea centrifugii trebuie sa ținem cont de următoarele:

- numarul stupilor - mai bine zis numarul ramelor extrase;

- numărul stupilor la care vrem să ajungem în viitorul apropiat;

- tipul ramelor folosite - ar fi de evitat achizitionarea unei centrifugi radiale pentru rame 1/2 si 3/4 iar noi sa folosim 1/1;

- modul de însârmare a ramelor;

- tipul de apicultură prestată(stationară sau pastorală) - daca putem folosi în pastoral o centrifuga electrică cu ajutorul unui generator sau a unei baterii auto trebuie sa ne gandim și la transport, greutate, marime, manevrabilitate.

Este important ca:

- centrifuga/coșul sa fie din inox alimentar

- angrenajele sa fie din metal(este întâlnit la unele centrifugi ca în componența angrenajelor sa fie folosit material plastic)

- la centrifuga radială distanța dintre partea inferioară a ramei și ax trebuie să fie minim 12-15 cm în caz contrar la ramele 3/4 și 1/1 nu este trasă mierea din toată rama;

 Este bine de stiut:

- centrifuga reversibilă - este centrifuga al cărei suporții pentru ramelor se rotesc (nu mai este necesară manipularea ramelor în vederea extracției pe ambele părți)

- diferențele de preț dintre centrifugile cu aceleași configurație poate fi dată de tipul materialelor folosite(angrenaje, canea)


Pentru un apicultor extracția ar trebui să fie încununarea muncii și să aducă o satisfacție aparte
de aceea este important să se investească într-un centrifugă bună - una pe care să o folosim o bună perioadă de timp și să nu întâmpinăm dificultați în timpul folosirii.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/creativ6/apilink.ro/templates/jl_beau_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Citit 8836 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2017 11:03
Mai multe din această categorie: « Podişorul Snellgrove
Acest website foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.