Podişorul Snellgrove

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Podişorul Snellgrove este alcătuit dintr-o foaie de placaj de 4 mm grosime, acoperind întreaga suprafaţă de deasupra a corpului de stup, foaia având tăiat în mijloc un orificiu dreptunghiular de 60 x 140 mm acoperit cu plasă metalică cu ochiuri de 2 mm, fixată pe ambele feţe ale placajului. Pe cele 4 margini ale foii de placaj se bat pe ambele părţi câte 2 şipci de lemn de 20 mm grosime şi 30 mm lăţime, formând o dublă ramă pe ambele feţe ale placajului. În şipcile înconjurătoare sunt prevăzute în mijloc cu câte 8 deschideri, ce vor servi ca urdinişuri suprapuse în tehnica cedării culegătoarelor din corpul de sus familiei de bază găzduite în corpul de jos.

Podisorul original Snellgrove are numai 6 astfel de deschideri urdinişuri, partea rămasă fără urdinişuri putând fi folosită la amenajarea unei deschideri ce va permite unui furtun de cauciuc să comunice cu hrănitorul plasat în corpul de jos (orificiu ce se va deschide pe partea din faţă a stupului).

Tăietura din mijlocul foii de placaj joacă un mare rol la unificarea mirosurilor. Americanii au înlocuit placajul cu o pânză metalică rigidă, cu ochiuri de 1 mm, care unifică mai bine mirosul ambelor unităţi, iar pe timpul iernii cele 2 colonii iernate sub acelaşi acoperiş îşi împrumută mai uşor căldura.

Podișorul Leonard Snelgrove a fost inițial destinat pentru prevenirea roirii, în momentul în care se observa tendințele de roire, apicultorul pune podișorul Snelgrove. Cu toate acestea, în cartea sa, el descrie mai târziu mai multe variații de a controla roirea și tehnici pentru creștere. Prin urmare, nu există nici o "metodă Snelgrove" specifică, ci o temă comună bazată pe utilizarea unui podișor Snelgrove pentru administrarea roire.
Această metodă, care poate fi realizată preventiv sau dupa apariția botcilor, implică separarea temporară a mătcii și albinelor de puiet și albine doici în două corpuri separate, în cadrul aceluiași stup. Odată ce colonia este divizată, un corp stă deasupra celuilant. Ideea originală a lui Snelgrove a fost de a utiliza podișorul său pentru a oferi mătcii spațiu suplimentar evitând astfel roirea.
Spre deosebire de alte metode Snelgrove utilizează podișorul pentru a asigura o separare completă a albinelor. Mirosul albinelor, poate trece în continuare prin întregul stup printr-o plasă în centrul podișorului Snelgrove.
Podișorul Snelgrove se inspiră de la alte podișoare de la sfârșitul secolului al 19-lea. Modificarea Snelgrove a fost de a încorpora trei perechi de intrări; fiecare pereche având o intrare de mai sus și unul sub podișor. Intrările pot fi deschise și închise astfel încât albinele pot fi direcționate în corpul dorit.

Sursă: ABC Apicol
http://barnsleybeekeepers.org.uk

Citit 2275 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2016 14:58
Mai multe din această categorie: Centrifuga apicolă »
Acest website foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.
Află mai multe Accept!