Imprimă această pagină

Pastura

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Păstura este un produs apicol natural, ce provine din polenul recoltat de albine şi stocat în celulele fagurilor, formând rezerva de hrană proteică a familiei de albine.

Transformarea polenului în păstură constă în procesul natural de conservare a polenului. În cazul transformărilor naturale cărora este supus polenul depozitat în faguri, blocarea căilor de alterare are loc prin acţiunea selectivă a anumitor grupe de microorganisme nedăunătoare prezente în atmosferă şi polenul recoltat de albine.

Transformarea polenului în păstură începe după depunerea aces­tuia in celula fagurelui, după ce prin tasarea ghemotoacele, iniţial dis­tincte, au devenit o masă omogena şi compactă ce aderă perfect la pere­ţii celulei. De compactarea lui, de reducerea bulelor de aer, conţinut în apă, precum şi de imposibilitatea refacerii ulterioare a acestora depinde desfăşurarea normală a procesului de formare a păsuirii.

În celulele fagurilor, polenul este supus unor procese biochimice de tip fermentativ sub acţiunea anumitor microorganisme ca bacteriile de tip Pseudomonas, Lactobacillus şi ciuperca Sacharomyces. Corespun­zător dezvoltării acestor trei elemente microbiene, transformarea polenu­lui în păstură cuprinde trei etape:

  • Prima etapă constă din dezvoltarea bacteriei Pseudomonas care, fiind aerobă, consumă întreaga cantitate de oxigen disponibilă, ducând în final la autoasfixia bacteriei.
  • În a doua etapă lipsind oxignul se dez­voltă Lactobacillus ce foloseşte glucidele drept surse de oxigen, producând acid lactic.
  • În a treia fază, activitatea este preluată de levuri(fungi) din genul Sacharomyces ce preiau în circuitul metabolic resturile de glucide rămase. În această fază se desăvârşeşte procesul de fermentare a păsturii.

Păstura este un amestec fermentat de salivă de albine, polen precum și de nectar pe care albinele îl folosesc ca hrană pentru larve și pentru albine tinere pentru a produce lăptișor de matcă.
Păstura conține aproximativ 20% proteine, 24-34% carbohidrați și 1,5% din lipide are o mare varietate de minerale și cantități mari de fier, cobalt, fosfor, calciu. Este una dintre cele mai bogate alimente naturale care conțin seleniu.
De asemenea păstura este o excelentă sursa de vitamine și potasiu B-grup. Este un supliment nutritiv natural bogat in fitohormoni, flavonoide, aminoacizi, minerale și alți compuși biologici activi cu biodisponibilitate de cel puțin trei ori mai mult decât polenul de albine regulat.
Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H
Minerale: P, S, CI, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
Aminoacizi: fenilalanina, leucina, valina, izoleucina, arginina, histidina, lizina, metionina, treonina și triptofan
Enzime:
 - pH: 4,3
 - nivelul de acid lactic: 3,1%
 - minerale: 2,43%
 - proteine: 22%
 - zaharuri: 35%
 - grăsimi: 1,6%

Ca produs dietetic şi apiterapic, păstura se poate valorifica în două feluri: păstură extrasă din faguri sub formă de grăunţe şi păstură în faguri noi sau folosiţi cel mult o generaţie de puiet.

Proprietăți Păstura extrasă Păstură în faguri
Aspect granule neuniforme care îşi menţin formatul celulei din care provin bucăţi de fagure noi sau folosiţi de albine pentru o generaţie de al­bine, având toate celulele pline cu păstură, de formă paralelipi­pedică cu dimensiunile de 80x60x20 mm ± 5 %
Culoare galben-închis până la brun. Cu­loarea fiind în funcţie de sursa de polen galben-inchis, pînă la brun-deschis cu nuanţe maronii
Consistență friabilă, prin presare şi omoge­nizare se obţine o păstură con­sistentă caracteristică fagurelui în care se află păstura
Miros caracteristic, asemănător cu al polenului uşor fermentat
Gust  dulce-acrişor-amărui

Proprietăți Păstura extrasă/în faguri
Puritate

nu se admit impurităţi cu excepţia impurităţilor speci­fice (fragmente de ceară) max. 5%

Umiditate maximum 10%
Proteine total maximum 20%
Aciditate minimum 20 mil. NaOH4
pH minimum 3,5
Indice diastazic minimum 29,4
Zaharuri reducătoare maximum 25%
Proprietăți fizico-chimice ale păsturii

 

Recoltarea păsturii se face începând de la 15 iunie, numai după maturarea ei în celule. Recoltarea se face numai de la fagurii proaspeţi scoşi din stup. Granulele de păstură se ambalează în borcane închise la culoare ce se închid ermetic la o temperatură care să nu depăşească + 15°C.

 

Sursă: Initiere și practică în apicultură


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/creativ6/apilink.ro/templates/jl_beau_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Citit 2633 ori Ultima modificare Marți, 04 Aprilie 2017 13:54
Super User

Articole recente - Super User