Transformarea polenului în păstură constă în procesul natural de conservare a polenului. În cazul transformărilor naturale cărora este supus polenul depozitat în faguri, blocarea căilor de alterare are loc prin acţiunea selectivă a anumitor grupe de microorganisme nedăunătoare prezente în atmosferă şi polenul recoltat de albine.
Transformarea polenului în păstură începe după depunerea acestuia in celula fagurelui, după ce prin tasarea ghemotoacele, iniţial distincte, au devenit o masă omogena şi compactă ce aderă perfect la pereţii celulei. De compactarea lui, de reducerea bulelor de aer, conţinut în apă, precum şi de imposibilitatea refacerii ulterioare a acestora depinde desfăşurarea normală a procesului de formare a păsuirii.
În celulele fagurilor, polenul este supus unor procese biochimice de tip fermentativ sub acţiunea anumitor microorganisme ca bacteriile de tip Pseudomonas, Lactobacillus şi ciuperca Sacharomyces. Corespunzător dezvoltării acestor trei elemente microbiene, transformarea polenului în păstură cuprinde trei etape:
- Prima etapă constă din dezvoltarea bacteriei Pseudomonas care, fiind aerobă, consumă întreaga cantitate de oxigen disponibilă, ducând în final la autoasfixia bacteriei.
- În a doua etapă lipsind oxignul se dezvoltă Lactobacillus ce foloseşte glucidele drept surse de oxigen, producând acid lactic.
- În a treia fază, activitatea este preluată de levuri(fungi) din genul Sacharomyces ce preiau în circuitul metabolic resturile de glucide rămase. În această fază se desăvârşeşte procesul de fermentare a păsturii.
Păstura este un amestec fermentat de salivă de albine, polen precum și de nectar pe care albinele îl folosesc ca hrană pentru larve și pentru albine tinere pentru a produce lăptișor de matcă.
Păstura conține aproximativ 20% proteine, 24-34% carbohidrați și 1,5% din lipide are o mare varietate de minerale și cantități mari de fier, cobalt, fosfor, calciu. Este una dintre cele mai bogate alimente naturale care conțin seleniu.
De asemenea păstura este o excelentă sursa de vitamine și potasiu B-grup. Este un supliment nutritiv natural bogat in fitohormoni, flavonoide, aminoacizi, minerale și alți compuși biologici activi cu biodisponibilitate de cel puțin trei ori mai mult decât polenul de albine regulat.
Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H
Minerale: P, S, CI, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
Aminoacizi: fenilalanina, leucina, valina, izoleucina, arginina, histidina, lizina, metionina, treonina și triptofan
Enzime:
- pH: 4,3
- nivelul de acid lactic: 3,1%
- minerale: 2,43%
- proteine: 22%
- zaharuri: 35%
- grăsimi: 1,6%
Ca produs dietetic şi apiterapic, păstura se poate valorifica în două feluri: păstură extrasă din faguri sub formă de grăunţe şi păstură în faguri noi sau folosiţi cel mult o generaţie de puiet.
Proprietăți | Păstura extrasă | Păstură în faguri |
Aspect | granule neuniforme care îşi menţin formatul celulei din care provin | bucăţi de fagure noi sau folosiţi de albine pentru o generaţie de albine, având toate celulele pline cu păstură, de formă paralelipipedică cu dimensiunile de 80x60x20 mm ± 5 % |
Culoare | galben-închis până la brun. Culoarea fiind în funcţie de sursa de polen | galben-inchis, pînă la brun-deschis cu nuanţe maronii |
Consistență | friabilă, prin presare şi omogenizare se obţine o păstură consistentă | caracteristică fagurelui în care se află păstura |
Miros | caracteristic, asemănător cu al polenului uşor fermentat |
|
Gust | dulce-acrişor-amărui |
Proprietăți | Păstura extrasă/în faguri |
Puritate |
nu se admit impurităţi cu excepţia impurităţilor specifice (fragmente de ceară) max. 5% |
Umiditate | maximum 10% |
Proteine total | maximum 20% |
Aciditate | minimum 20 mil. NaOH4 |
pH | minimum 3,5 |
Indice diastazic | minimum 29,4 |
Zaharuri reducătoare | maximum 25% |
Proprietăți fizico-chimice ale păsturii |
Recoltarea păsturii se face începând de la 15 iunie, numai după maturarea ei în celule. Recoltarea se face numai de la fagurii proaspeţi scoşi din stup. Granulele de păstură se ambalează în borcane închise la culoare ce se închid ermetic la o temperatură care să nu depăşească + 15°C.
Sursă: Initiere și practică în apicultură