Laptisor de matca

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Este un produs de secreție al glandelor hipofaringiene al albinelor lucrătoare și este folosit pentru hrănirea larvelor în primele 3 zile. Are un miros caracteristic, o consistent vâscos, gust astringent.

Cantitatea de lăptişor în celulele cu puiet diferă, larvele de lucrătoare şi trântori primesc o cantitate mică de lăptişor în timp ce larva de matcă înoată în lăptişor, cantitatea maximă ajungând la 300 mg/botcă.

Datorită compoziției sale chimice, lăptișorul de matcă este folosit în medicină (apiterapie), precum și în cosmetică medicală.

 

Caracteristici

Condiții de admisibilitate

Aspect

masa vâscoasă

Culoare gălbui sau alb-gălbui
Consistență ușor vâscos
Miros caracteristic, ușor aromat
Gust slab acid (acrișor), foarte ușor astringent
Impurități

nu se admite prezența de larve, ceară, spori de mucegai sau alte impurități vizibile cu ochiul liber sau la microscop.

Se admit urme de polen

Lăptișorul de matcă proaspăt, conține urmatoarele vitamine: tiamină, riboflavină, biotină, acid folic, acid pantotenic și cantități mici de vitamina C. Totodată lăptișorul de matcă conține acizii 9 și 10 hidroxi-decenoici, produși de glandele hipofaringiene ale albinelor, precum și două fracțiuni cu proprietăți
similare ale acetilcolinei. De asemenea, au fost identificați 18 diferiți aminoacizi, combinați și liberi din care amintim: acidul aspartic, glutamic, alanina, arginina, glutamina, glicina, lizina, metionina, prolina, valina, tiamina, tirozina etc.

Compusul

Concentrația minimă

Concentrația maximă
Apă

57%

70%
Proteine (Nx6,25) 17% din SU 45% din SU
Zaharuri 18% din SU 52% din SU
Lipide 3,5% din SU 19% din SU
Minerale 2% din SU 3% din SU

 

 Surse: Manualul Apicultorului

Ghidul de bune practici in apicultura

ABC apicol

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/creativ6/apilink.ro/templates/jl_beau_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Citit 1416 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2017 13:40
Mai multe din această categorie: Producerea lăptișorului de matcă »
Acest website foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.