Februarie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În luna februarie în apicultură apar unele din cele mai critice momente. Temperatura în ghem se ridică de la 25°C până la 35°C. Este bine de știu că în această lună creşte la dublu consumul de hrană. Se întâlnesc cazuri când se termină rezervele de hrană fapt care duce la moartea albinelor. Ajutorul acordat de apicultor familiei de albine constă în hrănirea cu miere cristalizată,turte s.a. administrându-se câte 0,5 kg deasupra ghemului.

Lucrari de executat în stupină

  • prevenirea deranjării şi neliniştirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau păsări cum ar fi: şoareci, păsări de curte, ciocănitori, piţigoi, vrăbii;
  • îndepartarea fără zgomot a gheţii si a zăpezii neafânate de pe scândurelele de zbor;
  • continuă vizitarea periodică a stupinei şi observarea atentă a fiecărui stup;
  • în funcție de temperatură se procedează la un control sumar, prin simpla ridicare a capacului şi podişorului duce la cunoaşterea stării familiei şi intervenţia acolo unde este cazul pentru îndreptarea situaţiilor anormale constatate: familiile cu lipsă de hrană se observă uşor prin faptul că albinele sunt aglomerate masiv în spaţiul dintre leaturile superioare ale ramelor şi podişor şi au un bâzâit mai puternic. În cazul în care colonia suferă de foame se va proceda la hrănirea acesteia. A lăsa familiile înfometate este o mare greşeală care invariabil se soldează cu pieirea acestora. Asigurarea necesarului de hrană este o condiţie esenţială a supravieţuirii familiilor. Se vor administra turte de şerbet (zahăr pudră în amestec cu miere 30%) în cantitate de 0,5-0,7 kg aşezate deasupra ghemului de iernare, ceea ce asigură necesarul de hrană pe o perioadă de 10-15 zile. În familiile cu rezerve scăzute se poate introduce chiar în mijlocul cuibului un fagure cu miere şi păstură. Aceasta este posibil numai în zile mai călduroase, cu temperaturi peste 12-13°C şi cu soare, atunci când ghemul este desfăcut.
  • pregătirea vetrelor de stupină în vederea efectuării zborurilor de curăţire de către albine;
  • stimularea şi supravegherea zborului de curăţire al albinelor (în zilele calduroase se poate înlătura materialele de pe podișor sau chiar capacele stupilor);
  • identificarea familiilor bolnave, stabilirea cauzei şi îndreptarea acestor familii (stabilirea diagnosticului prin analize efectuate de laboratoare specializate);
  • unificarea familiilor orfane cu alte familii, mai slabe sau introducerea unei mătci de la rezerva (acolo unde acestea există) la familiile orfane observate în timp util; aceste intervenţii se fac în zilele calde cu cel puţin 12ºC;
  • în a doua parte a iernării se vor completa şi rezervele de proteină, prin administrarea de turte de zahăr cu miere cu adaos de polen 30% (dupa efectuarea zborului de curățire).

În atelierul stupinei

  • continuă acțiunea prin care se urmărește curățarea, dezinfecția, repararea, vopsirea și finisarea uneltelor, utilajelor și dispozitivelor care compun inventarul stupinei;
  • controlul fagurilor cu rezerve de hrana și goi. Se finalizează pregatirea setului de faguri de cuib și de recoltă destinați sezonului apicol activ, știut fiind că înlocuirea periodică a echipamentului de faguri este o masură obligatorie în fluxul tehnologic de creștere și exploatare a albinelor;
  • topirea fagurilor reformați, obținerea și condiționarea cerii ramâne o acțiune la ordinea zilei dacă ea nu a fost finalizată până în această luna.  

Este bine de ştiut:

Resturile acumulate pe fundul stupului eventual pe foaia de control ofera informatii cu grad sporit de certitudine asupra mersului iernarii respectiv a starii coloniei. Astfel:  

- prezența chiciurii pe scândura de zbor este un semn ca familia a iernat bine și matca depune oua.

- albine si puiet mort sunt un indiciu a scaderii bruste a temperaturii în miezul ghemului;  

- iernarea pe rezerve de hrana numai din zahar se reflecta negativ asupra traversării sezonului rece si a dezvoltării coloniilor la desprimăvărare pentru ca din hrana lipsesc micro si macroelementele precum si vitaminele si aminoacizii;

- ouale si larvele moarte sunt un semn ca activitatile de crestere a puietului au început devreme;  
- resturile si albine moarte umede au drept cauza umiditatea excesiva din stupi;  
- putine albine moarte, putine resturi dispuse în dungi paralele definesc configuratia ghemului si puterea coloniei. O dunga continua de resturi = un interval bine populat cu albine;  
- resturile în care predomina cristalele de zahar sunt semnul prezentei hranei cristalizate si a lipsei de apa;
- multe albine moarte (mai multe sute) sunt un motiv serios de îngrijorare suspicionând îmbolnavirea coloniei. Se vor trimite cel putin 50 de albine la Laboratorul de analiza;  
- daca pe fundul stupului, între resturi se găsesc trântori morți înseamnă ca din colonie lipsește matca deci avem de a face cu o colonie orfana;
- resturile pătate cu fecale se constituie ca un simptom al diareii si nosemozei (se vor preleva probe pentru a fi analizate în laboratorul de specialitate);
- în mod obișnuit, o colonie de putere medie consumă în luna februarie circa 50 g miere în 24 de ore;
- că familia de albine de putere medie consumă în februarie 1,5 kg miere.
- că iernarea pe rezerve din zahăr se reflectă negativ asupra dezvoltării familiilor de albine, din asemenea hrană lipsind microelementele, vitaminele și aminoacizii.
- că ciocănitoarea verde distruge cu ciocul puternic stupii în regiunea urdinișului și cu ajutorul limbii sale, care are o lungime de 12 cm, înfulecă numeroase albine din ghem.

Citit 226 ori Ultima modificare Vineri, 13 Mai 2016 11:19
Mai multe din această categorie: « Ianuarie Martie »