Șerbet de zahar - Rețeta I

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Există multe rețete de șerbet de zahăr. Mai jos vă prezentăm una dintre ele.

Avem nevoie de o oala emailată sau din inox pentru care avem capac, pentru început este recomandat ca volum oalei sa fie dublu față de cantitatea de zahăr folosit deoarece în timpul preparării șerbetul se poate umfla.

- se pun în oală 200 ml de apă pentru fiecare kg de zahăr;

- după ce se încălzește apa se pune zahărul;

- se fierbe la foc iute, mestestecând cu o lingura de lemn topind zahărul până începe sa fiarbă;

- după ce începe sa fiarbă va începe să se umfle, în acest moment trebuie să reducem flacăra la minim până se asează din nou iar în loc de spumă se fac clăbuci de aer;

- se reglează focul pentru a nu se mai umfla;

- luăm spuma ce s-a format, spumuirea se face im mod repetat daca zahărul nu este suficient de curat;

- din acest moment fierberea se face sub capac;

- dupa 10 minute de la începerea fierberii se adaugă 80-100 ml de oțet la 10 kg de zahăr;

- se fierbe până se ajunge la temperatura de 116 grade, putem folosi un termomentru de lichide. Daca nu deținem un termomentru se face un inel de sârmă pentru rame, cu un diamentru de 15-20 , pe care îl introducem în sirop iar apoi suflăm(ca în baloanele de săpun), dacă din 2-3 încercări reușim sa facem un balon, șerbetul este fiert;

- luăm vasul de pe foc și curățăm urmele de murdărie făcute în urma spumuirii;

- acoperim vasul cu un prosop umezit cu apa rece;

- se răcește într-un vas cu apă rece, în zăpadă s.a. . Trebuie să ținem cont că procesul de răcire nu trebuie sa depășească doua ore;

- în momentul în care siropul face o crustă subțire se începe învârtirea (temperatura optimă este de 46-48 grade);

- amestecăm încontinuu într-o singură parte până când siropul începe să albească;

- în acest momentu se pot adăuga miere, protofil, ceai, polen.

Serbetul se pune în pungi de plastic în la începutul albirii.

Ce trebuie sa stim:

- siropul fiert două minute la 116 grade va ieși moale, dacă continuăm fierberea pâna la cinci minute se va întări;

- polen, lapte praf sau făină de soia se adaugă numai după primul zbor de curățire;

- daca serbetul s-a întarit prea mult se poate frământa si stropii cu apă pana ajunge la consistența pe care o dorim.

Citit 241 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2017 13:55
Mai multe din această categorie: « Rețetă Protofil - home made