Sirop de zahăr invertit

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Se pot folosi orice cantități de zahăr cu condiția respectării proporțiilor, vasul în care pregătiți să aibă volumul dublu față de cantitatea de zahar. La 5 kg folosim un vas de 10 litri, la 100 kg butoi de 200 litri.

Necesar:
- oală de 10 litri emailată;
- 5 gr. acid citric (sare de lămâie);
- 1 litru de apă (ceai);
- 5 kg zahăr.

Să presupunem că vrem să invertim 5 kg de zahar. Se ia o oală de 10 litri, preferabil emailată. Se pune 1 litru de apă apoi cele 5 gr. de sare de lamâie. Când apă începe să fiarbă se pune sarea de lamâie si cele 5 kg de zahar. Se amesteca bine.

Mare atenție la foc, când începe sa fiarbă se umflă ca laptele pus la fiert. Face spumă și crește, la un moment dat se oprește și scade. Asta înseamna că invertirea s-a terminat. Se stinge focul.

Acum:
- dacă vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece și amesteci bine.
- dacă vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece și amesteci bine.
  Se pot adauga Protofil sau ceaiuri.

Reteta dupa Gică Romanescu.

Citit 617 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2017 13:44
Mai multe din această categorie: Rețetă Protofil - home made »