Tinctura de propolis

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Propolisul este o substanţă rășinoasă opacă, parfumată, lipicioasă la cald, de culori diferite, ce se întăreşte la rece şi se topeşte la 78 grade Celsius. Conţine acizi rizinici, inhibină, fitol (alcool primar nesaturat aflat în clorofila plantelor), diferiţi coloranţi vegetali (în special crisină), substanţe minerale ca fosfor, potasiu, calciu, sodiu, siliciu, albumină, fier, acid galic şi benzoic etc. Eterurile lui volatile balsamice (10 %) provin din tegumenul uleios al polenului. Ele au proprietăţi anestezice şi antibiotice cu efecte însemnate în unele boli ale coloniei (cum ar fi loca). Conţine până la 30 % ceară şi 50 % răşină şi este adunat mai ales de pe mugurii de plop sau ai unor anumite plante şi pomi. Albinele propolizează spaţiile libere până la 3,5 mm. Prin recoltarea la un interval de 30 de zile, randamentul de recoltare pe familia de albine creşte de 1-2 ori faţă de recoltarea la un interval de 60 de zile.

Propolisul contribuie la păstrarea elasticității pereților vaselor de sange, le fortifică, scade tensiunea arterială ridicată, previne formarea cheagurilor de sânge, previne oxidarea intracelulară a grasimilor și astfel asigură păstrarea vitalității celulelor (inclusiv le protejează împotriva degenerării neoplazice). De asemenea, are efect negativ asupra bacilului tuberculozei și nu numai, asupra multor alți agenți patogeni de boli infecțioase, cu sensibilitate scazută sau nulă la antibiotice.

Acesta nu afectează compoziția microflorei intestinale, chiar folosit intern pe o lunga perioada. Este un compus natural valoros, care se păstreaza bine, aproape fără a compromite proprietățile sale curative și profilactice, timp de 5 ani sau mai mult. Propolisul este administrat mai ales sub formă de tincturi.

Tinctura de propolis este un foarte bun fortifiant, un bun protector folosit de medicina naturistă pentru întărirea sistemului imunitar.

Rețetă tinctură de propolis

Pentru tinctură avem nevoie de 40 de grame de propolis mărunțit (mărunțirea se poate face cu ajutorul robotului de bucătărie sau unei răzatoare mică și trecut printr-o sită dupa ce a fost ținut in prealabil în frigider).
Cele 40 de grame de propolis se amesteca într-un recipient de sticlă cu 100 ml. de alcool 96 grade (etilic) iar recipientul se închide ermetic.
Se amestecă și se depozitează într-un loc întunecos la temperatura camerei timp de 7-10 zile.
În tot acest timp se agită sticla de 2 ori pe zi.
Tinctura obtinută se va filtra printr-un tifon.

Test tinctură de propolis
Pentru a proba calitatea tincturii de propolis puneți câteva picături într-un pahar cu apă.
Dacă tinctura rămâne la suprafață și nu se dizolva imediat a trecut testul.

Important:
1. propolisul să nu aibă ceară, întrucât nu se va dizolva in alcool;

2. macerarea se va face în alcool 96 grade;
3. după recoltare propolisul trebuie învelit în pungă de nailon sau folie de aluminiu întrucât se pierd din proprietăți sau este posibil sa apară mucegaiul.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/creativ6/apilink.ro/templates/jl_beau_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Citit 8749 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2017 13:43
Mai multe din această categorie: Hidromel - Reteta I »
Acest website foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.