Imprimă această pagină

Polioel 4

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

POLIOEL 4 este un supliment nutritiv adjuvant in prevenirea si combaterea varozei si nosemozei la coloniile de albine.

Dozaj recomandat:

la 7l sirop se adauga 1 ml.

la 4,5kg turta se adauga 1 ml
Dozajul este fiziologic. Nu exista fenomene de supradozare.
Ingrediente:
- ulei anason
- ulei de peliniţă
- ulei şovârf
- ulei de lavandă
- emulgator(tween 80) - formula acceptată de IPBMUV Bucureşti,care avizează circulaţia produselor de uz veterinar.

"Imbolnăvirile şi pierderile produse de Nosema apis şi Nosema cerana, un parazit nou venit, împreună  cu acarianul Varroa destructor expun activitatea apicolă la nesiguranţă, riscuri şi pagube, care pot fi prevenite, dar greu, de multe ori, imposibil de tratat.

Existenţa sporilor şi a paraziţilor activi este fără efect alarmant în coloniile bine populate, asigurate cu hrană de calitate, temperatura medie  a coloniilor creşte paralel cu creşterea populaţiei. Media valorii în familie puternice depăşeşte 32 grade C, temperatură, care este nefavorabilă dezvoltării parazitului.
Familiile slabe nu reuşesc să realizeze această valoare, iar temperatura în jur de 30 gr.C. este optimă apariţiei ,dezvoltării şi agravării nosemozei. Prima concluzie: să evităm întreţinerea unor colonii slabe,care nu au capacitatea  ca să menţină temperatura optimă coloniei.
Intre factorii favorizanti la un loc de frunte se află slaba calitate hranei, mierea de iernare necăpăcită, care absoarbe apă şi fermentează cu timpul, uşurând instalarea infestaţiei în intestinul albinelor.
Evoluţia apiculturii, apariţia unor efective supradimensionate faţă de  capacitatea nectariferă şi poleniferă a zonei crează necesitatea suplimentarii hranei energetice, cu sirop de zahăr. Nectarul floral are o compoziţie potrivită necesităţilor albinelor, în afara carbohidraţilor conţine  macro- şi microelemente, şi uleiuri volatile, care protejează deopotrivă sănătatea formaţiunilor florale,cât şi ale albinelor.
Cercetări ştiinţifice făcute la USAMV Cluj-Napoca  au dovedit capacitatea unor uleiuri volatile obţinute din plante medicinale de a proteja albinele în cazul infestării cu doze masive de spori de Nosema apis. Fumagilina a asigurat o protecţie de 27,7 zile, unele uleiurile volatile s-au apropiat de acest rezultat, la 27,2 zile.
Faţă de produsele medicamentoase sau suplimente furajere, realizate din droguri vegetale, uleiurile vegetale oferă un control de calitate şi o siguranţă a eficacităţii. Se amestecă uniform în sirop şi măreşte atractivitatea albinelor faţă de hrană.
Acoperirea etapelor de lipsă de cules din perioada activa cu sirop de zahăr este un factor de risc major. Pe baza studiilor de la USAMV Cluj-Napoca am realizat un amestec de uleiuri volatile, sub denumirea de Polioel 4, care adăugat siropului de zahăr, costul siropului, dar protejează cu siguranţă sănătatea albinelor atât la infestaţiile de primăvară, cauzate in general de Nosema apis, cât şi în perioada neobişnuită nouă, de vară, cauzată de Nosema cerana.
Acceptarea in tehnologie a aditivării siropului cu Polioel 4 este  un mijloc facil şi sigur cu care ne putem controla nosemoza în stupină. Studii clasice din Cehia au dovedit o scădere a producţiei de miere cu până la 40 % în cazul infestaţiilor subclinice, greu de decelat. Polioel 4 este o investiţie, care aduce beneficii inzecite.
Intr-o lucrare recentă făcută în ţară s-a verificat efectul uleiurilor volatile asupra acarianului Varroa destructor. S-a constatat căderea a 42 % din acarieni în timpul hrănirii de complectare a rezervelor de iarnă. Observaţia  are baze fiziologice. Acarianul are o singură posibilitate de orientare, bazată pe stimulii olfactivi specifici din stup(găsirea celulei cu puiet în perioada optimă, identificarea partenerului în reproducţie), care sunt grav deteriorate de prezenţa unor mirosuri străine. Acarieni sub acţiunea uleiurilor volatile, în loc să se reproducă, ajung pe fundul stupului. Dacă se combină cu eliminarea fagurilor de puiet căpăcit de trîntori, putem elimina 80% din acarieni, astfel avem  modalitatea de control al acarianului în cursul perioadei active, când din cauza pericolului de poluare a mierii substanţe acaricide eficiente nu pot fi folosite.
Un un ultim aspect de menţionat este efectul prezenţei uleiurilor volatile în hemolimfă, care asigură o protecţie împotriva atacurilor virale diverse, care apar pe fundalul debilitării albinelor şi a coloniilor consecutive nosemozei şi varroozei.
Preparatul este admis în apicultura ecologică."
dr.Iosif Dan

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/creativ6/apilink.ro/templates/jl_beau_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Citit 2876 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2016 07:03
Super User

Articole recente - Super User

Articole înrudite