Septicemia

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Septicemia este o boală infecțioasa a albinelor adulte ce apare și evoluează în funcție de puterea familiei de albine. Bacteria ce îi da naștere, Bacillis apisepticus, se întâlnește frecvent în interiorul stupilor însa nu devine virulent decât în cazul când rezistența naturală a familiei scade. În acest caz el pătrunde în aparatul respirator al insectei, de aici in hemolimfă, unde se înmulțeste si produce moartea prin septicemie.

Semnele bolii

În fața stupului se târăsc albine incapabile să zboare având, uneori, abdomenul balonat. Unele albine si-au pierdut o parte a pilozității. si pot apărea în număr mic albinele negre, cele ce si-ai pierdut total pilozitățiile. Albinele moarte se descompun foarte repede. Coloniile slăbesc vizibil și au simtome asemănătoare nosemozei, amibiazei sau acariozei.

Agentul patogen

În hemolimfa acestor albine pot fi depistate diverse feluri de Bacterii. Numai puţine dintre ele sunt specifice albinelor. Ele aparţin, probabil, de familiile bacteriene pseudomonacee, enterobacteriacee sau achromatobacteriacee. Pseitdomoncis apisepticus este adesea răspunzător de septicemie. Şi despre richetsiile de dimensiuni mai mici se discută ca posibili agenţi patogeni. Dar spre deosebire de bacterii, ele nu se pot înmulţi în sânge. Ele trebuie să infecteze mai întâi celulele corpului gras şi să se înmulţească acolo. Când celulele se descompun, richetsiile vor fi eliberate în hemolimfa. Evident, în cazul unuia dintre agenţii patogeni denumiţi richetsii este vorba de virusul filamentos.

Evoluţia bolii

Se spune că bacteriile pătrund în hemolimfa albinei prin trahee sau prin membranele moi de legătură dintre inelele chitinoase. Acest lucru poate avea uşor loc în cazul coloniilor infestate cu acarieni Acarapis şi Varroa. Ambii paraziţi rănesc epiderma albinei şi fac posibil, astfel, accesul liber al bacteriilor în sânge. Probabil că paraziţii înşişi transportă bacterii. în multe cazuri albinele supravieţuiesc septicemiei fiindcă ele dispun de un sistem imunitar foarte funcţional.

Răspândirea în colonie

În colonie, bacteriile sunt răspândite mai ales prin contactul corporal dintre albine sau prin intermediul acarienilor parazitari.

Diagnostic

Simptomele clinice nu sunt clare. Doar hemolimfa alburie sau degradarea rapidă a albinelor moarte sunt dovezi clare ale infestării cu P sendo monas apisepticus. Fiindcă albinele infestate mor de cele mai multe ori când zboară afară din stup, septicemia este descoperită numai în cazul unei infestări puternice. Un diagnostic sigur poate fi pus numai în laborator. Acolo bacteriile sunt puse pe medii nutritive şi după aceea identificate. Examinarea este destul de migăloasă şi, datorită numeroaselor bacterii existente, puţin relevantă. Fiindcă septi­cemia apare rareori singură şi de cele mai multe ori ca infecţie secundară, apicultorul se mulţumeşte de cele mai multe ori cu diagnosticul îmbolnăvirii primare.

Răspândirea de la colonie la colonie

Bacteriile care vin în discuţie în cazul septicemiei există aproape peste tot. Transmiterea lor de la o colonie la alta nu joacă, de aceea, nici un rol. Fiindcă, adesea, este vorba de o infecţie secundară, numai răspândirea agenţilor patogeni primari are însemnătate.

Combaterea

În principiu septicemiile pot fi tratate cu antibiotice. Însă, din cauza reziduurilor, apicultorii ar trebui să renunţe la acestea. Simptomele dispar doar pentru scurt timp datorită frecventelor infecţii combinate. Albinele infestate mor, de cele mai multe ori, în afara stupului. În multe cazuri, colonia se poate autovindeca cu succes. Dacă este vorba de o infecţie secundară, este suficient, de regulă, să se trateze îmbolnăvirea primară.

Prevenire

În principiu sunt valabile aceleaşi măsuri profilactice ca şi la nosemoză. Pseudomonas asepticus infectează foarte frecvent al­binele amplasate în locuri umede şi răcoroase. Şi, din acest motiv, ar fi binevenită schimbarea locului. Dacă septicemia apa­re ca îmbolnăvire secundară a infestării cu acarieni parazitari, parazitoza trebuie întreţinută la un nivel cât mai scăzut.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/creativ6/apilink.ro/templates/jl_beau_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Citit 2974 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2016 12:57
Mai multe din această categorie: « Brauloza Puietul Văros »
Acest website foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.